contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

yuzi_header.png

yuzu

Yuzu Japanse limoen staat bekend als de meest aromatische citrusvrucht ter wereld. De beste Yuzu komt uit Japan, een kwestie van ‘terroir’, Yuzu is nogal kieskeurig. Wereldwijd gezocht, met name in Frankrijk en de Golfstaten. In Nederland nog niet goed verkrijgbaar, wie ervan heeft gehoord heeft het meestal nog niet geproefd. Echt goede Yuzu is kostbaar. Wij zijn er trots op alleen producten aan te bieden met Yuzu die op het toppunt van rijpheid is geplukt.

Hersenkraker

Yuzu houdt het midden tussen een citroen en een limoen, de schil is dik en de zuurheid geprononceerd. Echt rijpe Yuzu smaakt naar bloemen, en heeft een volle, intens zure smaak, die perfect gebalanceerd wordt door de zoete vruchtsuikers. Het is een voorrecht echt rijpe Yuzu te kunnen proeven, smaakpapillen die nooit tegelijk worden geprikkeld, gaan ineens samen aan het werk. Je hersens hebben even tijd nodig om dat te verwerken.

Iconisch accent

Yuzu past erg goed binnen de Westerse keuken, door de intense smaakbalans, en mengt goed met zachte azijnsoorten, zoals ciderazijn voor heerlijke dressings op salades en vis. In de Japanse keizerlijke Kaiseki-keuken, waar alles draait om subtiele smaak en presentatie, is Yuzu een iconisch accent. In een kom heldere soep, het hoogtepunt van ieder Kaiseki feestmaal omdat de kok daarin aantoont nergens mee te smokkelen, vrolijkt een snippertje Yuzu schil zowel de geur als de smaak op en geeft het een welkom kleuraccent. Natuurlijk is er ook een gefermenteerd product met Yuzu om de belangrijke ‘Umami’ sensatie te bieden. (Yuzu kosho, de schil van Yuzu gefermenteerd met groene chili – het beschaafde neefje van Wasabi).

Heilzame flavonoïden

Citrusvruchten staan bekend als gezond – in de eerste plaats vanwege de Vitamine C. De laatste tijd is veel onderzoek gedaan naar het effect van citrus flavonoïden, die een sterk kankerwerende werking blijken te hebben. Plantaardige flavonoïden zijn vluchtige geurstoffen, die een belangrijke rol spelen in de afweer tegen ziekteverwekkers en insectenplagen. Flavonoïden zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de pigmentatie van groenten en fruit; het oude advies gevarieerd gekleurd te eten (groene bladgroenten en rood fruit) houdt verband met de aanwezigheid van deze flavonoïden. In bewerkte producten blijven flavonoïden behouden (zoals onze miso met Yuzuschil). Juist de schil van Yuzu is zeer rijk aan flavonoïden.

Yuzu houdt van kou

De beste Yuzu komt uit de regio Kochi, in het Zuid-Westen van Japan, een bergachtige streek. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht concentreren de complexe, aromatische smaak van Yuzu. In Japan wordt Yuzu niet behandeld met schimmelwerende middelen die op de schil worden gespoten, zoals in Europa en de rest van de wereld gebruikelijk is. Dat is ook niet nodig, want de Yuzu wordt rijp geplukt (in plaats van groen) en direct verwerkt.

EAT HAPPY, BE HEALTHY!

 

Voeding is een belangrijk deel van een goede gezondheid. Voedingsadvies en/of informatie die Flair for Flavor geeft, mag niet gezien worden als medisch advies en is ook niet zo bedoeld. Bij gezondheidsklachten is het raadzaam een arts te raadplegen, en gezamenlijk een gezond voedingspatroon vast te stellen.