contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

miso_header.png

Miso

Miso is gefermenteerde sojabonenpasta en staat in Japan al eeuwen bekend als het belangrijkste ‘health food’. Miso was de eerste pijler van het Japanse dieet dat door de Macro-biotici in de VS werd overgenomen. Door de natuurlijke fermentatie zit artisanale miso boordevol pro-biotica voor een gezonde spijsvertering. Onze selectie miso's kun je bereiden als soep, in warme gerechten of koud als dressing en dip.

Hoge kwaliteit

Misosoep wordt in Japan gemaakt met ‘dashi’, een op lage temperatuur getrokken bouillon van zeewier en tonijnvlokken. Onze miso’s zijn van zo’n hoge kwaliteit dat je er soep van kunt maken door er simpelweg water op te schenken dat net van de kook af is. Geen tijdrovende dashi trekken dus, enkel even losroeren en klaar. De verhouding is 1:10, dus 10 gram miso op 100 ml. water. Miso variëteiten die als dressing of dip worden gegeten, zijn droger en fijner van textuur en minder zout. Vaak worden ze gemengd met Yuzu Japanse limoen (sap en schil). Miso is ook een heerlijke marinade en natuurlijke smaakversterker.

Gezonde darmflora

Voor het sterke pro-biotische effect kun je misosoep het beste ’s ochtends drinken, als begin van het ontbijt. Zo bereid je je spijsvertering voor op wat er die dag volgt. Als je liever geen soep drinkt 's ochtends, kun je miso bij de lunch of het avondeten nemen. Miso is ook erg lekker in simpele bereidingen, zoals wokgerechten en saladedressings. Na enkele dagen miso in je dieet merk je het effect al: je ontlasting wordt steviger. Dat betekent dat er meer darmflora aanwezig is: ontlasting bestaat voor 2/3 uit afgestorven darmflora. Daarnaast neemt een grotere hoeveelheid darmflora voeding efficiënter op, waardoor er minder water in de ontlasting achterblijft.

Rijpen bij omgevingstemperatuur

De zomer in Japan is heet en klam, en artisanale producenten starten hun miso in de herfst, als de temperatuur en de vochtigheid dalen. Sojabonen worden gemengd met rijst-koji en zout, en de fermentatie gaat van start. Naarmate het kouder wordt, verloopt de fermentatie steeds langzamer, en tegen het vriespunt ligt hij vrijwel stil. Door de stijgende temperatuur in de lente versnelt hij weer en de warme zomerdagen brengen een laatste ‘finishing touch’ aan. Artisanaal geproduceerde miso kent daardoor een zeer rijke en complexe smaakopbouw en is niet te vergelijken met fabrieksmiso. Die fermenteert in roestvrijstalen tanks, bij een constante temperatuur van 30 graden celcius. Fabrieksmiso is na drie maanden eetbaar maar wordt nooit lekker. Het aandeel pro-biotica is ook veel lager, die krijgen eenvoudigweg niet de tijd zich te ontwikkelen.

Wit of zwart

Naarmate miso langer rijpt wordt de kleur donkerder. Miso van drie jaar oud is pikzwart, miso van drie maanden is roomwit. Het aandeel rijstkoji, de starter van iedere Japanse fermentatiecultuur, bepaalt ook de kleur. Hoe meer koji, hoe lichter. En hoe meer koji, hoe zoeter. Witte miso (shiro miso) is de zoetste en lichtste, en heeft een zoutgehalte van slechts 5%.

EAT HAPPY, BE HEALTHY!

 

Voeding is een belangrijk deel van een goede gezondheid. Voedingsadvies en/of informatie die Flair for Flavor geeft, mag niet gezien worden als medisch advies en is ook niet zo bedoeld. Bij gezondheidsklachten is het raadzaam een arts te raadplegen, en gezamenlijk een gezond voedingspatroon vast te stellen.