contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

azijn_header.png

azijn

Azijn is een van de oudste smaakmakers ter wereld. Het proces is simpel: je laat een grondstof gisten, appels of druiven bijvoorbeeld. Daardoor ontstaat alcohol. Fermentatie zet vervolgens de alcohol om in azijnzuur. Artisanale azijn krijgt de tijd om te rijpen, minstens een jaar. Fabrieksazijn wordt gemaakt in maximaal 20 uur en is niet gefermenteerd, waardoor conserveermiddelen moeten worden toegevoegd. Natuurlijk gebrouwen azijn staat sterk in de belangstelling vanwege de positieve gezondheidseffecten. Wij bieden dressings aan op basis van natuurlijk gebrouwen rijstazijn.

Zuur ontzuurt

Natuurlijk gefermenteerde azijn staat sterk in de belangstelling door de positieve gezondheidseffecten. Het Westerse dieet van veel proteïnen en suiker werkt verzurend op het lichaam. Als die toestand acuut wordt, is dat dodelijk (acute acidose). Een oude wijsheid leert ‘zuur ontzuurt’. Daarom was het vroeger ook gebruik zure, gefermenteerde producten (bijvoorbeeld augurken) te eten bij vlees, dat veel proteïnen bevat en verzurend werkt op het lichaam. Als je wilt ontzuren, kun je dagelijks een koffielepel natuurlijk gefermenteerde azijn door een glas lauw water roeren en een half uur voor het ontbijt opdrinken. Uit onderzoek in de VS blijkt dit een probaat middel tegen verkoudheid en griep, doordat de azijn het leefklimaat ongeschikt maakt voor bacteriën. Artisanale azijn toevoegen aan je eten is gezond en lekker. 

Fabrieksazijn: allergische reacties

Artisanaal gemaakte azijnen zijn oneindig houdbaar doordat het vergistings- en fermentatieproces de tijd krijgt zich volledig te voltrekken. Commercieel geproduceerde azijn wordt opgejaagd, de productie voltrekt zich in maximaal 20 uur. In steriele roestvrijstalen tanks, waar gistculturen nooit kunnen hechten, wordt aan de vloeistof (meestal commercieel geproduceerde alcohol in vruchtensap) een bacteriële cultuur toegevoegd die azijnzuur produceert. Fabrieksazijnen zijn dus niet gefermenteerd, en daardoor ook niet houdbaar zonder er conserveermiddel aan toe te voegen. De meeste azijnen bevatten daarom tegenwoordig sulfieten, een bron van allergieën (en daardoor verplicht vermeld op het etiket). Artisanaal geproduceerde azijn rijpt minstens een jaar en bevat nooit sulfiet.

AZIJN VAN SAKE

Japanse rijstazijn wordt gemaakt van sake (rijstwijn, met het alcoholgehalte van port of sherry). Sake brouwen begint met Koji, een schimmel die zetmelen omzet in suikers. Daardoor zijn Japanse azijnen zoeter dan Westerse. Bovendien is Japanse azijn gemaakt van kleefrijst, wat zeer rijk aan suikers is. Die rijst wordt vaak ook nog eens geslepen, waarbij wel 50% van het gewicht verdwijnt, waardoor de suikers die diep in de korrel liggen beter beschikbaar komen.

Gerijpte azijn is zoet

Nadat de alcohol in de sake in ongeveer zeven weken is omgezet in azijnzuur, rijpt de azijn langdurig na, en krijgt veel smaak door de gistculturen die daarbij ontstaan. Gisten komen zeer lokaal voor, sommige soorten zijn zelfs beperkt tot één kelder, en iedere producent creëert daardoor zijn eigen karakteristieke smaak. Naarmate je de azijn langer laat doorrijpen, verdwijnt de zure smaak steeds verder op de achtergrond. Oude azijnen zijn zelfs zoet (denk aan echte goede Balsamico-azijn). De azijn wordt dan ook donker van kleur.

eat happy, be healthy!

 

Voeding is een belangrijk deel van een goede gezondheid. Voedingsadvies en/of informatie die Flair for Flavor geeft, mag niet gezien worden als medisch advies en is ook niet zo bedoeld. Bij gezondheidsklachten is het raadzaam een arts te raadplegen, en gezamenlijk een gezond voedingspatroon vast te stellen.